31. loka, 2014

Monet kädet

2014 marraskuun kuukauden työ: Monet kädet (1986), 80 cm x 96 cm, öljy/pellava

Keramiikka oli vaimoni Pirkon genre. Maalauksen monet kädet kasvatti kaksi poikaa ja aviomiehen. Rakkaus myös keramiikkaan näkyy maaluksen tunnelmassa. Lämpimät sävyt ja materiaalin hallinta kuvastuu keskittymisenä. Pitkä ura keramiikan parissa kehitti hänelle vankan ammattitaidon dreijaamisessa ja muototajun omaksumisessa.

1. loka, 2014

Sienet sanomalehdillä

2014 lokakuun kuukauden työ: Sienet sanomalehdillä (1983), 60 cm x 50 cm, / pellava

Taas kerran palatessani Amsterdamista kotiin halusin kiireesti ateljeeheni Iittiin. Mielessäni pyörivät värikkäänä nonstoppina matkalla nähdyt museot ja kaikki kaupungin tapahtumat. Mieleni teki maalata jotain vanhahtavaa. Niinpä poimin sanomalehdille asetelmaksi sieniä, noita metsän herkkuja. Lopputuloksen lisäksi matkan muistoihin jäivät myös herkulliset, suoraan katukauppiaalta ostetut sillit.

1. syys, 2014

Lentonäytös

2014 syyskuun kuukauden työ: Lentonäytös (Syyssirkus) (2000), 180 cm x150 cm, puu / pellava

Sirkus saapui kaupunkiin
mastot kasvoivat taivasta kohti
naruineen kuin herneen taimet
ottaen tukea toisistaan
värilliset kankaat lepattivat tuulessa
mikä ilo tämä suuri pyykkipäivä


Ihastukseni sirkukseen on alkanut tivolista, joka saapui joka syksy Joensuun keskustaan. Surmanajo ja esitysteltat kiehtoivat vastustamattomasti. Myöhemmin matkoillani eri maissa pyrin käymään ja kokemaan sirkuksen. Mieleeni on jäänyt erityisesti Kööpenhaminan sirkus, jossa takanamme oli joukko lapsia, jotka hihkuivat ja hakkasivat hartiotamme koko esityksen ajan. Heidän eläytymisensä
oli hyvin lähellä maalarin innostusta kankaan edessä. Koin teeman johtavan aihekeskeisyyteen, jossa pintajaoilla ja kuvan rikkomisella sekä käyttämällä eri materiaaleja halusin korostaa juuri tunnelmaa.

31. heinä, 2014

Seikkailijat

2014 elokuu kuukauden työ: Seikkailijat (2013), 110 cm x 110 cm, öljy / pellava

Seikkailijat kubistisessa peilisalissa. Tunnistamattomat hahmot vaihtavat paikkaansa ja saavat erilaiset muodot. Kun liike pysähtyy lopputulos näkyy maalauksessa kylmien ja lämpimien värien rajauksina. Raitapaidat edessä muistuttavat, että aihe olisi pitänyt maalata jo kuusikymmentäluvulla. Kehittelin jo silloin aihetta luonnoksissa, jotka päätyivät malttamattomuuden roskakoriin.

30. kesä, 2014

KORPPI

2014 heinäkuun kuukauden työ: Korppi (2013), 110 cm x 110 cm, öljy / pellava

Edgar Allan Poen dekkarisarjan teoksessa Korppi ja kultakuoriainen vuodelta 1959 on runo korpista. Se on ainoa runo, jonka opettelin ulkoa jo kaksikymppisenä: "Turhaan pyydän armahdusta järkkymättä korppi musta istuu päässä veistokuvan, hievahda ei paikaltaan. Unelmissaan vain se mailla hornan liikkuu irvokkailla, kun sen varjo aaveen lailla illoin kasvaa lattiaan..."

Maalauksen aiheeksi tuo runo on kiertänyt kauan pelottavalla aihekeskeisyydellään. Lopulta kuitenkin maalasin sen - mustan, valkoisen ja keltaisen kontrasteilla sini-violettisävyjen keskelle.