1. joulu, 2016

Metsän impasto

2016 joulukuun kuukauden työ: Metsän impasto 1984, 96cm x 80cm, öljy/pellava                       

Lumi peittää maiseman, pyry voimistuu. Aukeat niityt saavat valkean peiton, jolloin metsäsaarekkeet korostuvat. Pian kuusen oksat taipuvat valkoisen impaston alla, kurottuen maahan. Yritän maalata mahdollisimman nopeasti selvillä siveltimen vedoilla. Pian kangas kastuu, lunta on jo paletillakin. Voi kun joku tulisi auraamaan tietä taiteilijalle.

1. marras, 2016

Essee värirakenne

2016 marraskuun kuukauden työ: Essee värirakenne 2014, 175cm x 175cm, öljy/pellava

Katsoja - Mikä on maalauksen nimi? Mitä se esittää? Onko se öljyväriteos? --- Katsojat ovat se moniarvoinen rikkaus, joka herättää teoksen sielun. Se on yllättävää, kun katsoja väittää. Tämähän voisi olla näkymä New Yorkista. Kysymys avaa tekijän silmät, tuota en tullut ajatelleeksi. Pidin työtä pelkkänä värikonstruktiona. Kysymys myös kertaa tekijän mielikuvat uudestaan kuin päiväkirjan prosessiin. Hetkiin paletilla, joka on peittänyt muistikuvat, joista ei löydy sanoja.

1. loka, 2016

Paletti

2016 lokakuun kuukauden työ: Paletti, 80cm x 40cm

Lentävä värilautanen, se jonka peittää paksu värikaaos. Sattumalla muodostuneet kuviot voi kartoittaa ja käyttää vihjeinä maalatessaan. Siitä voi lukea myös virheet - suttaussävyt ja värituhlaukset. Paletilta voi tutkia eri värien päällekkäismaalausta ja niiden herkkiä sävyjä, jotka usein ovat työläitä löytää maalausvaiheessa. - Paletin henki on sama kuin reppu ja reissumiehellä.

1. syys, 2016

Huvipuisto

2016 syyskuun kuukauden työ: Huvipuisto 2002, 96cm x 110cm ja 2014, 110cm x 110cm, öljy / pellava

Ensimmäisen Huvipuisto-työn maalasin 2002 ja saman aiheen uudelleen 2014. Voi kysyä, onko huvittelu muuttunut? Aikaisemmassa maalauksessa näkyvät sävykkäät väripinnat, ja jälkimmäisessä selkeät väripinnat heijastuvat kubismiin. Ajattelu on ehkä samaa, on vain tullut käännetyksi takkia. Myöhemmässä työssä tolppa dominoi etuosaa. Punainen varoitusmerkki kieltää pyörimästä punaisessa, ja katkoviiva taas muistuttaa ottamaan iisisti. Molemmissa töissä syvyys on pyritty toteuttamaan eri tavoin. - Puut ovat minulle läheisiä, siksi kysynkin itseltäni, olenko palaamassa juurilleni?

1. elo, 2016

Valtaistuin

2016 elokuun kuukauden työ: Valtaistuin 2006, 60cm x 60cm, öljy/kartonki

Paras tuoli on isännän istuin. Se kuvastaa kyseenalaista valtaa. Maalauksessa se on sijoitettu maisemaan suojavalleineen. Tuoli maalausten aiheena on olut suosittu useille taiteilijoille,jotka ovat kehittäneet siitä omat versionsa. Aihe on innoittanut myös minua valmistamaan laudasta (paksuus 8mm, korkeus 280mm) värikkäitä versiota. Samoin ohessa on kehittynyt myös puupiirros/monotypia-sarja.